Ja działa ziołolecznictwo?
Od pewnego czasu zapanowała moda na dbanie o zdrowie za pomocą aktywnego trybu życia i ekologiczną żywność. Diety świetnie uzupełniają zioła. Od wieków te bowiem zajmują ważne miejsce w każdej dziedzinie naszego życia. Używano różnych mieszanek i naparów, a także wywarów i papek nakładanych bezpośrednio na zmiany. Zioła dodawane do dań, nadają im oryginalnego smaku i aromatu. Jeśli stosujemy systematyczność w ich spożywaniu, zauważamy, jak regulują prace naszego układu pokarmowego. Dodatkowym atutem jest uwolnienie od uciążliwych dolegliwości. Kolejnym czynnikiem jest ich nieocenione działanie na nasze stany emocjonalne i psychiczne. Pamiętajmy jednak, że aby używać ich zgodnie z recepturą zielarską musimy albo zasięgnąć rady specjalisty, albo doszkolić się w tym zakresie. W nadmiarze, bądź źle połączone mogą okazać się bardziej szkodliwe niż pożyteczne. Warto wiedzieć, że Polska jest w czołówce państw europejskich, w produkcji ziół. Nasze zbiory pochodzą zarówno ze środowiska naturalnego, jak i z plantacji. Na ich jakość wpływają warunki uprawy. Dlatego też musimy zachować dużą staranność i solidność. Okazuje się, ze najchętniej spożywamy zioła przyprawowe. Do takich należą: bazylia, oregano oraz kminek.